incompany workshops

bedrijfsleven

Binnen het bedrijfsleven kunnen visuele notulen (wat ik aanTekeningen noem) er voor zorgen dat de medewerkers de notulen nog een keertje extra doornemen  (ipv alleen tijdens de opening van de volgende vergadering). Je kunt de aanTekeningen op een prikbord hangen naast het koffie-automaat of op de koffietafel neerleggen. En zodoende komt de informatie veel vaker in het bewustzijn.

binnen het onderwijs

Binnen het onderwijs hebben vooral kinderen in groep 7/8 veel baat bij het leren maken van overzichtelijke en complete aantekeningen. Met hun studiecarrière nog voor zich hebben ze er veel baat bij als ze weten hoe ze het best informatie kunnen opslaan. Dit kan, zeker voor beelddenkers en ‘niet snel schrijvenden’, een hoop frustratie en tijd schelen.

tekentalent nodig?

Het doel is dat je de aantekeningen duidelijker maakt. Makkelijk te scannen (niet met een scanner, maar met je ogen) en makkelijk te onthouden. Je hoeft geen tekentalent te zijn om overzichtelijke aantekeningen te maken. Het gaat om het gebruik van makkelijke en duidelijke iconen en symbolen. Deze vormen ankerpunten in de tekst waardoor je veel beter herinnert wat er staat. Je kunt de informatie hierdoor beter ophalen uit je geheugen, omdat deze niet alleen uit een lange lap getypte tekst bestaat.
Iedereen kan een rondje tekenen, een lijn of een pijl. Veel meer hebben we niet nodig. Echt niet.
De meeste mensen leren door een stuk tekst te lezen, nog een keer te lezen en nòg een keer te lezen.
Vaak scannen we eerst met onze ogen snel de tekst door. Als we al wat behendiger zijn in snellezen en leren, onderstrepen we nog eens een woord her en der. Nog beter, we onderstrepen met verschillende kleuren.
Vaak leren we op school wat we moeten leren, maar nauwelijks hoe. Hoe doe je dat, leren? Dit kan voor veel frustraties zorgen, omdat het een jarenlange zoektocht kan zijn om er achter te komen wat jouw leerstijl is.
Uberhaubt zijn er maar weinig mensen zich bewust dat ze een leerstijl hebben.