Visual Harvesting, Visual Notetaking, Sketchnoting, Graphic Facilitation of Graphic Recording. Allemaal termen om aan te duiden dat je de uitkomst van een bijeenkomst op visuele manier oogst. Dit bieden wij op de volgende manieren aan.

verslaglegging tijdens een werksessie,

offsite, strategische sessie

Na een uitgebreide briefing ontwikkelen wij een story visual. Voor de sessie zullen wij een concept maken vanwaaruit wij zullen werken. De werksessie is hierbij voor ons eigenlijk een input sessie om de visual goed te kunnen vullen. Vervolgens zullen wij de visual in onze studio verder uitwerken en kleuren.

 

Tijdens de bijeenkomst is onze rol het vastleggen van de conclusies, deze informatie halen we op en schetsen we. We zullen niet de hele discussie vastleggen, maar ons focussen op dat wat jullie willen borgen en delen. We werken hierbij naar een totaalplaat toe, een visual die bijvoorbeeld een landschap uitbeeldt met de doelen, ambities en te nemen obstakels.

 

Tevens kunnen wij een sessie begeleiden waarbij het team een vraagstuk in kaart te brengt. Zij gaan zelf aan de slag met beelden bedenken die hierbij passen. Door in beelden te denken i.p.v. in woorden kom je namelijk tot andere inzichten en verdiepende discussies.

 

Wij werken digitaal. Voordeel hiervan is dat de visual makkelijk voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Van drukwerk op groot poster formaat poster of plexiglas, tot rond mailen bij de nieuwsbrief. Ook kan de story visual in een stijl passend bij de organisatie vormgegeven worden.

[blockquote text="Nog maanden na een offsite kan aan de hand van de visual opnieuw gereflecteerd en gediscussieerd worden. Het vormt een ijkpunt waar het bedrijf staat en wat de ambitie voor de toekomst is. Na een jaar kan hier bijvoorbeeld op teruggekeken worden om te kijken wat er van die ambitie terecht is gekomen en of de koers moet worden gewijzigd." show_quote_icon="yes" text_color="#004a60" background_color="#c5e5e3" quote_icon_color="#dd9933"]

verslaglegging tijdens evenementen

Ook tijdens evenementen met veel plenaire sessies met sprekers en toehoorders kan meegetekend worden.

De tekenaar maakt een potpourri van highlights van de dag. Deze zijn vooral leuk als je bij het evenement aanwezig was omdat je dan de context van de  tekeningen begrijpt en je weer net even die ene opmerking van die spreker herinnert.

Een visueel verslag van een evenement geeft een visuele herinnering aan de bijeenkomst. Leuk om mee te geven aan de aanwezigen.

Behalve dat het een leuk aandenken is, biedt een visueel verslag ook een andere kijk op de zaak.

[blockquote text="Het visuele verslag is heel duurzaam. Het gaat namelijk veel langer mee dan menige notulen. Na maanden hangt het nog op het prikbord." show_quote_icon="yes" text_color="#004a60" background_color="#c5e5e3" quote_icon_color="#dd9933"]

Veel gestelde vragen

Tuurlijk kan dat. Wel is het goed om van te voren te bedenken hoe je het wilt inzetten. Papier heeft bijvoorbeeld een andere verhouding dan een beeldscherm. Hier kunnen we het best op voorhand rekening mee houden. We kunnen natuurlijk ook op verschillende formaten opleveren zodat hij optimaal tot zijn recht komt als print, maar ook op de beamer.

Wil je dat de visual in zijn geheel te lezen is door de mensen in de zaal, of wil je inzoomen? Dit kan door een pdf te gebruiken waar je op inzoomt, of door een presentatie te maken in Prezi en de plaat te gebruiken als achtergrond. Als je de visual in zijn geheel wilt tonen op de beamer en alles moet goed zichtbaar en leesbaar zijn, dan moeten we daar van te voren rekening mee houden. De tekeningen en teksten moeten immers groot genoeg zijn om te kunnen lezen. Dit vraagt ook iets van de informatiedichtheid van de visual. Als je wilt zoomen kun je natuurlijk veel meer kleine details en elementen kwijt die je pas ziet als je inzoomt. Als je uitgezoomd bent zullen deze details niet goed zichtbaar zijn, maar het geeft wel een extra dementie aan de plaat en aan je verhaal.