Proces cartograaf

De Proces Cartograaf brengt door visuele verslaglegging elk proces in kaart. Door graphic recording en graphic facilitation ontstaat er een visuele notulen.

Visual Harvesting, Visual Notetaking, graphic facilitator of graphic recording. Allemaal moeilijke engelse termen voor het maken van aanTekeningen.

Tijdens een seminar, training of vergadering is er vaak iemand die een verslag of de notulen maakt. Ik maak visuele en makkelijk behapbare notities van het evenement, namelijk: aanTekeningen. AanTekeningen zijn getekende aanTEKENINGEN. Het geeft een visuele herinnering aan een evenement. Leuk om mee te geven aan je klant of cursisten, maar kan ook goed dienen als praatstok in bijvoorbeeld de personeelskamer.

Behalve dat het een leuk aandenken is, bieden aanTekeningen ook een andere kijk op de zaak. Het geeft een beeld waarnaar keer op keer gekeken kan worden. Nog weken na bijvoorbeeld een bedrijfstraining kan aan de hand van de aanTekeningen opnieuw gediscusieerd worden.

AanTekeningen zijn ook prima te gebruiken voor brainstormsessies. Door letterlijk een landschap te schetsen waar vervolgens post-its op geplakt kunnen worden ontstaat er een visueel sprekend en dynamisch resultaat. Dynamisch omdat de post-its gedurende het proces verandert en verplaatst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een to-do-lijst of een inzichten-acties overzicht die je tijdens een training kan gebruiken.