Informatie overdragen kan natuurlijk via tekst.
Soms is de informatie echter makkelijker te behappen als het ondersteund wordt door visuals in plaats van alleen tekst.
Een infographic is een schematische en visuele weergave van informatie. Het is eigenlijk een graphic die informatie overdraagt.

De weerkaart van het weerbericht is een voorbeeld van een infographic. Een visuele weergave met veel informatie. De weerkaart is zo duidelijk dat iedereen snapt hoe hij hem moet ‘lezen’. En natuurlijk zouden ze het weer ook geheel en alleen in tekst kunnen weergeven. Maar dan zou het of veel tekst of een meer algemeen verhaal worden dan wat je met een plaatje kunt laten zien. Want op één kaart kun je precies per plaats aangeven wat de temperatuur is, waar het regent, in welk gebied de zon schijnt, hoe hard het waait en welke windrichting het is. Vergelijk maar eens de teletekstpagina’s 702 met 703.

Makkelijker is natuurlijk om in een infographic te laten zien wat een infographic is!

De informatie van een infographic wordt makkelijker opgenomen, beter verteerd en is ook nog eens makkelijker terug te halen uit het geheugen. Daarbij nodigt een infographic uit om uit te printen en op te hangen. En dat kan een interessante (marketing)tool zijn voor elke organisatie.